اصول طراحی نما مواردی مهمی را شامل میشود که با اطلاع از آنها به سادگی میتوان نما ساختمان اصولی را تشخیص داد. در این مطلب ابتدا با عناصر با اهمیت در طراحی نما و سپس اصول طراحی نما آشنا میشویم.
نما ساختمان جداره خارجی بنا، بیانگر شخصیت و هویت کلی یک ساختمان و نخستین عنصری است که در مواجهه با هر سازهای جلب توجه میکند. اجرای نما یکی از مهمترین مراحل اجرایی در پروژه ساختمانسازی است. به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است.
نما ساختمان به دو بخش کلی تقسیم میشود:
1. سطوح: شامل سطوح باز و بسته
2. تقسیم کنندهها: شامل تقسیمکنندههای افقی و عمودی
عناصر مهم در طراحی نما
به منظور آشنایی با اصول طراحی نما لازم است ابتدا با عناصری که در طراحی نما ساختمان از اهمیت برخوردار است را بررسی کنیم. در واقع با نگاهی کلی و گذرا بر هر نمایی، بخشهایی وجود دارد که برای هر شخصی قابل تشخیص است. در زیر با آنها آشنا میشویم.
مصالح
مصالح به دلیل اینکه اصلیترین عامل تشکیلدهنده فرم و شکل نما از دیدگاه ناظر هستند، یکی از مهمترین عناصر در طراحی نما ساختمان به شمار میآیند.
بام بنا
این بخش به عنوان پوستهای بر سر نما قرار گرفته است. بام بنا از نظر بصری در معماری به عنوان نمای پنجم ساختمان تلقی میشود.
ورودی
راه ارتباطی فضای عمومی به فضای خصوصی یا بر عکس، ورودی ساختمان است. یک نمای اصولی و جذاب به سادگی میتواند هر کسی را برای ورود به ساختمان ترغیب کند. به این منظور باید فضای ورودی ساختمان اصطلاحا “دعوتکننده” باشد.
پیشآمدگیها
بیرون زدگیهای موجود در نما ساختمان را پیشآمدگی مینامند. این برآمدگیها هر کدام به دلایل مختلفی ایجاد شدهاند.
خط آسمان
اگر به بالاترین نقطه نما نگاه کنید، در یک خط دیوارههای نما تمام و آسمان نمایان میشود. این مرز جداکننده را “خط آسمان” مینامند.
بازشوها
این بخش در نما یا در دیوارهای ساختمان به منظور تامین و عبور نور و به عنوان تهویه هوا تعبیه میشود. بازشوها باید از مصالحی ساخته شوند که به سادگی قابلیت باز و بسته شدن و عبور هوا و نور را دارا باشند.